VSA Hellas

  • Αυξήστε το μέγεθος της γραμματοσειράς
  • Επαναφορά του μεγέθους της γραμματοσειράς
  • Μειώστε το μέγεθος της γραμματοσειράς
Αρχική σελίδα Προγράμματα Πολιτιστικά προγράμματα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΞΕΝΑΓΗΣΕΩΝ ΔΩΡΕΑ ΤΙΜΑ
Print

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΞΕΝΑΓΗΣΕΩΝ ΔΩΡΕΑ ΤΙΜΑ

                                               

tima-logo Ξεναγήσεις  για άτομα με αναπηρίες σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους με έμφαση  στη συμμετοχή ηλικιωμένων ατόμων με αναπηρίες

 

 

Η Very Special Arts Hellas ολοκλήρωσε στις 30/6/2017 το πρόγραμμα «Ξεναγήσεις  για άτομα με αναπηρίες σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους με έμφαση στη συμμετοχή ηλικιωμένων ατόμων με αναπηρίες» που υλοποιήθηκε χάρη στη δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος ΤΙΜΑ. Η δωρεά ξεκίνησε με την υπογραφή της σύμβασης στις 30/6/2016, είχε διάρκεια 12 μήνες και εξασφάλισε την ισότιμη πρόσβαση ανθρώπων με αναπηρίες όλων των ηλικιών στην πολιτιστική ζωή του τόπου.

 

 Το πρόγραμμα των ξεναγήσεων για άτομα με αναπηρίες σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους ξεκίνησε από την Very Special Arts Hellas το 2000 βρίσκοντας ανταπόκριση σ’ ένα μεγάλο κοινό. Η δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος ΤΙΜΑ μας έδωσε τη δυνατότητα να διευρύνουμε το πρόγραμμα πολλαπλά: εντάξαμε για πρώτη φορά ανθρώπους τρίτης ηλικίας, ήρθαμε σ’ επαφή και συνεργαστήκαμε για πρώτη φορά με καινούριους φορείς (νοητικής ενδυνάμωσης, ψυχιατρικούς ξενώνες, γηροκομεία), αυξήσαμε τον αριθμό όλων των ξεναγήσεων συνολικά, αυξήσαμε τον αριθμό των συμμετεχόντων ατόμων, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε μουσεία που απαιτείται αγορά εισιτηρίου, εξυπηρετήσαμε άτομα που δεν είχαν καμία δυνατότητα μετακίνησης καλύπτοντας τα έξοδα μεταφοράς και διευρύναμε τους επισκέψιμους πολιτιστικούς χώρους.

 

Το πρόγραμμα άρχισε με μία ενδελεχή και λεπτομερή έρευνα για τις νέες παραμέτρους και για τη διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών για την κατά το δυνατόν αρτιότερη διεξαγωγή του. Η υπεύθυνη του προγράμματος μαζί με την υπεύθυνη ξεναγό και την γραμματεία της VSA Hellas συνεργάστηκαν στενά από την αρχή για να έρθουν σ’ επαφή με καινούργιους φορείς που εξυπηρετούν ηλικιωμένα άτομα, με νέους πολιτιστικούς φορείς, με ταξιδιωτικά γραφεία και εταιρείες ταξί για έρευνα κόστους μεταφορών καθώς και με μουσεία διερευνώντας το θέμα των εισιτηρίων. Τα προγράμματα των δύο κύκλων ξεναγήσεων (φθινόπωρο – άνοιξη) καταρτίστηκαν έγκαιρα μετά από πολλές συνεννοήσεις και τα χρονοδιαγράμματα των δράσεων τηρήθηκαν σωστά. Οι υπεύθυνοι του προγράμματος εργάστηκαν με μεγάλη υπευθυνότητα και συνέπεια, καταβάλλοντας μεγάλη προσπάθεια να εξυπηρετήσουν όλα τα αιτήματα που δεχθήκαμε παρακάμπτοντας τις πρακτικές δυσκολίες που συνεχώς προέκυπταν. Η εκτίμηση από τους φορείς για τους υπεύθυνους του προγράμματος αποτυπώθηκε σ’ ευχαριστήριες επιστολές που λάβαμε και στα θετικά σχόλια των ερωτηματολογίων..    

  

Τα 22 μουσεία και πολιτιστικοί χώροι με τους οποίους συνεργαστήκαμε και αυτή τη χρονιά ήταν:

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ-ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ-ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ-ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ-ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΣ ΛΑΛΑΟΥΝΗ-ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ-ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ-ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΊΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ-ΑΚΡΟΠΟΛΗ (ΒΡΑΧΟΣ)- ΚΕΝΤΡΟ ΓΑΙΑ- ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ- ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ-ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ- ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ 

ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΚΑΙ ΓΛΥΠΤΟΘΗΚΗ - ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΣΛΑΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ -ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ

 

Πέραν αυτών όμως Η VSA διαμόρφωσε μια νέα φιλοσοφία που αφορά στην «Γνωριμία με την Πόλη μας», περιλαμβάνοντας στο πρόγραμμα Ξεναγήσεων σε χώρους όπως :

α) Τον Εθνικό Κήπο – Ζάππειο,
β) Την Νεοκλασική Τριλογία  (Εθνική Βιβλιοθήκη – Πανεπιστήμιο – Ακαδημία Αθηνών) και 
γ) την Προεδρική Φρουρά (Ιστορία - Ενδυμασία).

 

Παρατηρήσεις για την υλοποίηση του προγράμματος:

 

Κύκλος ξεναγήσεων Φθινοπώρου 2016

Πραγματοποιήθηκαν 32 επισκέψεις σε πολιτιστικούς χώρους και Μουσεία από 26 φορείς ΑμεΑ. Συμμετείχαν συνολικά 553 άτομα εκ των οποίων 158 ήταν Άτομα Τρίτης Ηλικίας ΑμεΑ (ποσοστό 28,5% επί του συνόλου).

Η συνολική συμμετοχή ήταν πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με προηγούμενες περιόδους. Τα αιτήματα ειδικά για συμμετοχή στις επισκέψεις σε νέους  Πολιτιστικούς χώρους και Μουσεία ήταν αυξημένα. 

 

Κύκλος ξεναγήσεων Άνοιξης 2017

Πραγματοποιήθηκαν 42 επισκέψεις σε Πολιτιστικούς-ιστορικούς χώρους και Μουσεία, από 33 Φορείς ΑμεΑ. Συμμετείχαν 691 άτομα εκ των οποίων 195 ήταν Άτομα Τρίτης Ηλικίας. Η συμμετοχή ήταν πολύ μεγαλύτερη ακόμα και από την περίοδο του Φθινοπώρου του 2016, που ήταν ήδη διευρυμένο το πρόγραμμα.

 

Σε ξεχωριστό αρχείο παραθέτουμε συγκριτικό πίνακα των συμμετεχόντων των δύο περιόδων με παραμέτρους την ηλικία και τον τύπο αναπηρίας.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 09 Αύγουστος 2017 14:03