VSA Hellas

  • Αυξήστε το μέγεθος της γραμματοσειράς
  • Επαναφορά του μεγέθους της γραμματοσειράς
  • Μειώστε το μέγεθος της γραμματοσειράς
Print

Ομάδα Δημιουργικής Κίνησης

Φωτο Δύο χορευτές κάνουν πρόβα για την παράσταση Fotosoma. Ενας χορευτής πάνω σε χορευτικό αμαξίδιο έχει γείρει το πάνω μέρος του σώματός του και κοιτάζει μπροστά. Τα χέρια του ακουμπούν στο πάτωμα. Πάνω στην πλάτη του είναι ξαπλωμένη στο πλάι μία χορεύτρια. Τα πόδια της είναι στον αέρα και το κεφάλι της με κλειστά μάτια είναι γερμένο επάνω του.

Η ομάδα δημιουργικής κίνησης ξεκίνησε να λειτουργεί τον Ιανουάριο του 2003. Τα μέλη της είναι ενήλικα άτομα με ή χωρίς κινητική αναπηρία που έχουν σχετική εμπειρία στο χορό και δουλεύουν  υπό την καθοδήγηση μίας υπεύθυνης  χορεύτριας-χορογράφου.

Στόχος των μελών της ομάδας είναι να γνωριστούν καλύτερα με την τέχνη της κίνησης και να χορέψουν.

Εξερευνούν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να χρησιμοποιήσουν το σώμα τους, να ζωγραφίσουν γραμμές και καμπύλες στο χώρο, κινούμενοι ελεύθερα με όλες τις δυναμικές. Αυτό σημαίνει ότι χορεύουν δημιουργώντας σχέσεις με το σώμα τους, τα σώματα των συγχορευτών τους, το χώρο γύρω τους και το χώρο που διανύουν. Στην ομάδα αυτή έχουν όλοι τη δυνατότητα να παίξουν με το ρυθμό, να εξερευνήσουν την κινητική τους φαντασία, να βιώσουν τη χαρά και τη δυναμική της ομάδας και να ανακαλύψουν πως «Όλα Μπορούν Να Είναι Χορός».

Από το Δεκέμβριο του 2004 η ομάδα λειτουργεί στο χώρο του θεάτρου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών με την πρωτοβουλία και τη συμμετοχή και των φοιτητών της Σχολής.

Μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει στο κοινό ένα ανοιχτό μάθημα στο Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας και Ραυμόνδου Ντάνκαν και ένα εργαστήρι στο πλαίσιο του Φεστιβάλ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που οργάνωσαν οι «Ανοιχτοί Ορίζοντες» στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Επίσης έχει παρουσιάσει τη δουλειά της στην ημερίδα «Πολιτιστική και Αθλητική Δραστηριότητα Ατόμων με αναπηρίες» που οργάνωσε το ΥΠΠΟ - Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Πολεμικό Μουσείο.

Ήδη η ενεργός παρουσία της ομάδας μέσα στον πιο καταξιωμένο εικαστικό εκπαιδευτικό φορέα της χώρας είναι μία μεγάλη επιτυχία και δίνει τη δυνατότητα να περάσουν πολλά θετικά μηνύματα για την αναπηρία. Ένα ακόμη πολύ πετυχημένο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση έγινε τον Απρίλιο του 2005 με ένα συνεργατικό εργαστήρι της ομάδας της VSA Hellas και μιας ομάδας χορού παιδιών ηλικίας νηπιαγωγείου. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα συνεχίστηκε και μέσα σε σχολεία.

Το «fotosoma» είναι  το πρόγραμμα που πραγματοποιήσαμε το έτος 07-08 με την συνεργασία της ΑΣΚΤ και των φοιτητών του εργαστηρίου Φωτογραφίας. Ξεκίνησε τον Ιανουάριο 07 ως ερευνητικό εργαστήρι με θέμα την «έρευνα της σχέσης της φωτογραφίας και της κίνησης».
Στο εργαστήρι αυτό συμμετείχαν 5 χορευτές με κινητική αναπηρία από το εργαστήρι χορού της Very Special Arts Hellas,  5 φοιτητές της ΑΣΚΤ από το εργαστήρι φωτογραφίας της ΑΣΚΤ με την συναίνεση του Υπεύθυνου Καθηγητή και 4 χορευτές της ομάδας χορού ΑγγελόΣκονη.

Στη συνέχεια του προγράμματος με τη βοήθεια της χρηματοδότησης που πήρε η ομάδα Χορού ΑγγελόΣκονη  απ΄το Ιδρυμα Ι.Φ. Κωστόπουλου και την Εθνική Τράπεζα  Ελλάδος, προχωρήσαμε στην παραγωγή και την παρουσίαση του ομώνυμου χοροθεατρικού έργου.
 
Η ομάδα συνεχίζει τη λειτουργία της στο χώρο της ΑΣΚΤ και είναι πάντα ανοικτή σε νέα μέλη ανεξάρτητα από τον τύπο αναπηρίας που έχουν.

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ 

Προβολή φωτογραφιών που στη συνέχεια περιγράφονται για άτομα με προβλήματα όρασης

πρόβα για την παράσταση fotosoma
πρόβα για την παράσταση fotosoma
Εργαστήρι fotosoma
Εργαστήρι fotosoma
Πρόβα από την παράσταση fotosoma
Πρόβα από την παράσταση fotosoma
Πρόβα από την παράσταση fotosoma
Πρόβα από την παράσταση fotosoma
Πρόβα από την παράσταση fotosoma
Πρόβα από την παράσταση fotosoma
πρόβα για την παράσταση fotosomaδύο χορευτές με φόρμες, ένας άνδρας ξαπλωμένος μπρούμυτα στο πάτωμα χαλαρώνει ενώ μία κοπέλα στέκεται όρθια από πάνω του σε στάση πάλης.

 

 

 

Περιγραφή για άτομα με προβλήματα όρασης 10 φωτογραφιών που εμφανίζονται διαδοχικά σε μορφή διαφανειών

Εικόνα 1. Πρόβα για την παράσταση Φωτόσωμα. Δύο χορευτές με φόρμες, ο ένας είναι άνδρας ξαπλωμένος μπρούμυτα στο πάτωμα χαλαρώνει ενώ μία κοπέλα στέκεται όρθια από πάνω του σε στάση πάλης

Εικόνα 2.  Πρόβα για την παράσταση Φωτόσωμα. Δύο χορευτές με φόρμες, ένας άνδρας καθιστός στο πάτωμα και μία κοπέλα όρθια σε κλασσική στάση μπαλαρίνας

Εικόνα 3.  Εργαστήρι Φωτόσωμα. Τρεις χορευτές, ο ένας σε αναπηρικό καρότσι και δύο φωτογράφοι με τις κάμερές τους δημιουργούν ένα χορευτικό σύμπλεγμα

Εικόνα 4.  Εργαστήρι Φωτόσωμα. Ενας χορευτής μπρούμυτα στο πατωμα με χέρια και πόδια σε έκταση ενώ μία φωτογράφος ξυπόλυτη με φόρμα χορού είναι πολύ κοντά του σε βαθύ κάθισμα και τον φωτογραφίζει

Εικόνα 5.  Πρόβα από την παράσταση Φωτόσωμα. Ενας χορευτής με εμφανή αναπηρία στα κάτω άκρα είναι γονατιστός και στηρίζεται στα χέρια του. Μία χορεύτρια ξυπόλυτη έχει περάσει πάνω από το κεφάλι του κοιτώντας προς την αντίθετη κατεύθυνση. Με το αριστερό της πόδι πατάει στο πάτωμα ενώ με το δεξί λυγισμένο στηρίζεται στον αριστερό ώμο του. Τα χέρια της σηκωμένα συμπληρώνουν την χορευτική φιγούρα. Δύο άλλοι χορευτές, δεξιά και αριστερά στο βάθος, κάνουν ανεξάρτητες χορευτικές κινήσεις καθιστοί. Όλοι φορούν άσπρα ή μαύρα ρούχα χορού και πίσω τους διακρίνεται μία λευκή μεγάλη οθόνη

Εικόνα 6.  Πρόβα από την παράσταση Φωτόσωμα. Χορευτές και χορεύτριες πάνω στη σκηνή κινούνται προς διαφορετικές κατευθύνσεις και κάποιοι από αυτούς συναντιούνται. Δύο χορευτές κινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο. Όλοι φοράνε καθημερινά ρούχα: τζιν παντελόνια και κοντομάνικα μπλουζάκια. Στο βάθος της σκηνής υπάρχει μια οθόνη προβολής στην οποία προβάλλεται μια φωτογραφία με έντονο κόκκινο χρώμα.

Ειικόνα 7.  Πρόβα από την παράσταση Φωτόσωμα. Μια φωτογράφος κάθεται γονατιστή στο πάτωμα και τραβάει φωτογραφία έναν χορευτή και δύο χορεύτριες. Ο χορευτής με το ένα χέρι κρατάει ένα κόκκινο μπαστούνι και με το άλλο αγκαλιάζει από πίσω την μία χορεύτρια που στέκεται με τα χέρια σταυρωμένα. Η άλλη χορεύτρια ακουμπάει το δεξί χέρι στο μάγουλο της πρώτης και το αριστερό λυγισμένο στην μέση ενώ ποζάρει στον φακό. Στο βάθος της σκηνής φωτογράφοι τραβάνε φωτογραφίες άλλους χορευτές.

Εικόνα 8.  Πρόβα από την παράσταση Φωτόσωμα. Μία χορεύτρια έχει κατέβει στο πάτωμα και στηρίζεται στα δυο της χέρια. Ένας χορευτής έχει κατέβει από το αναπηρικό του αμαξίδιο στο πάτωμα και κάθεται απέναντί της με το σώμα του στραμμένο προς την δεξιά πλευρά. Από πάνω τους όρθια στέκεται και τους κοιτάζει μια χορεύτρια που κρατάει ένα κόκκινο μπαστούνι. Το σώμα της δημιουργεί σκιά στον άσπρο τοίχο. Ακριβώς από πίσω της κρύβεται το σώμα μιας άλλης χορεύτριας απ΄την οποία φαίνονται μόνο τα δυο της χέρια πάνω στον τοίχο.

Εικόνα 9.  Πρόβα από την παράσταση Φωτόσωμα. Μια χορεύτρια σχηματίζει στον άσπρο τοίχο σκιές με τα παραμορφωμένα δάχτυλά της.

Εικόνα 10.  Πρόβα από την παράσταση Φωτόσωμα. Φλουο φωτογραφία δύο χορευτών σε κίνηση. Ο χορευτής καθισμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο με τα χέρια του γυρνάει την ρόδα του αμαξιδίου του. Η χορεύτρια

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 15 Φεβρουάριος 2013 23:54  

Choose Your Language